×
Temps de lectura 2 min.

LA FEBRE CAL MESURAR-LA AMB CALMA

El termòmetre és important, on i com també.

El termòmetre de mercuri ja ha passat a la història, el de gal·li és una opció molt fiable però amb dificultats per fer-ho baixar.

El termòmetre digital és l'opció més habitual però cal saber que el que fa és calcular la velocitat amb la qual puja la temperatura i d'aquí treu un valor. Perquè sigui fiable la mesura, s’ha d'estar a la mateixa habitació que el nen, i esperar fins que pari de pujar, encara que segons el model poden portar un avisador per facilitar la tasca.

Els termòmetres sense contacte són un bon recurs per prendre la temperatura sense molestar al nen. Ara bé, cal veure segons el model on exactament cal apuntar, pot ser el front o la templa. Si el nen està suant ens donarà una mesura més baixa ja que la suor refreda la pell.

Els termòmetres d'oïda són una opció molt precisa, però necessiten entrenament per fer-ho bé i no es recomanen d'entrada.

En nens petits la temperatura rectal, que aproximadament és 0.5C superior a l'axil·lar, és una opció molt precisa.

L'última novetat en aquest camp són sistemes que s'adhereixen a la panxa i envien informació al mòbil amb alarmes personalitzades, per dormir tranquil, i segur que poden valer la pena.

Si el nen té febre i està molt abrigat, cal deixar-lo amb poca roba i repetir la mesura al cap d'uns minuts perquè ens doni una millor mesura.

JA HEM MESURAT LA FEBRE, I ARA QUÈ?

Per començar hem de saber que es considera febrícula entre 37 i 38 graus a l'aixella i febre a partir de 38 graus (38,5 rectal).

Per valorar la febre cal tenir en compte l'edat, l'aspecte del nen, la seva resposta a estímuls i si existeixen canvis fora de la normalitat.

Definirem tres situacions

1. En els nens de menys de tres mesos és molt fàcil que es presentin complicacions infeccioses, la valoració mèdica és recomanable i, més encara, si tenen menys d'un mes.

2. En els nens entre tres mesos i tres anys, en un procés víric amb poca febre i amb un nen que presenta bon estat, el tractament amb antitèrmics pot millorar el confort. Però si el problema dura més de tres dies caldrà anar a veure al metge perquè un procés bacterià és difícil de descartar.

3. En els nens de més de tres anys, el procés víric sol ser el més habitual, a més el nen ja sol explicar amb més claredat com es troba.També es pot valorar administrar antitèrmics per millorar el confort. Si sospitem una infecció caldrà veure al metge.

El tractament antitèrmic habitualment recomanat és ibuprofèn o paracetamol en solució i en dosis adaptades al pes. L'aspirina no es recomana en nens.

Però buscar la febre 0, com ja hem dit, no té per què ajudar al nen, cal buscar el confort no la desaparició de la febre.

CAL ANAR AL METGE SEMPRE SI:

  • El nen presenta taques vermelloses que no desapareixen en pressionar.
  • Està decaigut i plora de forma incontenible.
  • Té el coll rígid (el clatell).
  • Té convulsions o pèrdua de coneixement (almenys la primera vegada).
  • Mostra dificultat per respirar, tiratge o "xiulets".
  • Vomita de forma persistent i / o té diarrea que no millora (més ràpid com més petit).
  • Mostra els ulls sense lluentor o boca seca.

I si dubtes, el teu farmacèutic està al teu costat.

Text de Salvador Tous farmacèutic comunitari, Barcelona.

Preu